Tuesday, February 12, 2008

Rece şi cald/ Cold and Hot

Înainte de plecare fusesem ameninţat cu zăpadă de 15 cm şi ger insuportabil. La faţa locului însă lucrurile stăteau un pic diferit. Existau câteva urme de zăpadă, dar ţinând cont de aspect şi dimensiune puteau fi considerate relicve preistorice. Frigul nu este exagerat, în nici un caz similar celui din Kiruna în aceeaşi perioadă a anului trecut. Totuşi, exigenţele chineze în materie de încălzire pun la încercare chiar şi un eschimos experimentat. Camerele sunt încălzite în general cu aparatele de aer condiţionat, o metodă cam ineficientă. În plus, ferestrele sunt cu un singur geam, asigurând o izolare termică şi fonică apropiată de zero. Rezultatul: un frig constant.

Nu am răcit până acum şi probabil cea mai bună explicaţie pentru asta este mâncarea. Fierbinte şi de cele mai multe ori picantă, este pur şi simplu excelentă. Şi ieftină. Constat cu surprindere şi plăcere că în China nu se poate “muri de foame”. Poţi cumpăra ceva de mâncare pe stradă cu doar 20 de eurocenţi, iar un castron mare de supă cu tăiţei, legume şi carne îl găseşti, firbinte, picant şi gustos, la vreo 80 de eurocenţi. Într-un restaurant bun poţi plăti chiar şi sub 5 euro de persoană pentru o masă (1 euro~=10 yuani).

Am încercat până acum restaurante de mall, restaurante de stradă şi restaurante de metrou, cantine, vânzători ambulanţi şi staţionari. O sinfonie de gusturi şi texturi. O să mai tot vorbesc despre mâncare, ţinând cont de importanţa pe care o dau chinezii acestui aspect din viaţa lor. Ca de obicei, mâncarea de pe stradă este cea mai gustoasă şi, spre oroarea vegetarienilor şi a nutriţioniştilor, vânzătorii de pui prăjiţi cu totul în baie de ulei, cei de minicaracatiţe pe plită sau de frigărui de oaie la grătar sunt mereu asaltaţi de clienţi.

Caracterul de azi e de mare importanţă pentru China modernă: - om, persoană, bărbat. Sunt două picioare înfipte bine în pământ. Totuşi, aproape niciodată nu o să-l găseşti singur…

Before leaving for China I was threaten with 15 cm snow and unbearable cold. On site, I could only find a few prehistoric snow relics and some reasonable cold, nothing like the Kiruna cold last year. The Chinese heating system though, it’s something which would push to the limit the most experimented Eskimo. Rooms are heated with the air conditioning machines (quite inefficiently, I would say) and have close to zero phonic and thermal isolation. That can only result in constant annoying cold.

I didn’t catch a cold by now and I think the only explanation for that is the food. Hot and spicy, it’s just excellent. And cheap. It’s almost impossible to be hungry in China. You can eat on the street for 20 eurocents and a big bowl of noodles with meat and vegetables is just 80 eurocents. You can have a good restaurant meal for less than 5 euro (1 euro ~= 10 yuan).

Until now I’ve tried the mall restaurants, the street restaurants, the subway restaurants, cafeterias, street sellers both static and mobile. A textures and tastes symphony. I will speak more about food since this is one of the most important aspects of the Chinese life. Like always, street food is the best. Vegetarians and nutritionists would be horrified to see the crowds around oil bathed full chickens, small fried octopuses and barbecued sheep sticks.

Today’s character is of supreme importance in modern China: – man, human, person. You will never find it alone though…

No comments: